Bydgoska firma PIXEL ma rozwiązanie! Białystok korzysta z niego od kwietnia 2020r.

Jak radzić sobie z korkami w mieście?

Mieszkańcy Białegostoku od roku korzystają z najnowocześniej w Polsce taryfy za przejazdy komunikacją miejską – Smart Taryfy BKM.

To pierwsze tego typu rozwiązanie w kraju. Pasażer może podróżować pojazdami komunikacji miejskiej wielokrotnie w ciągu doby, a opłata zostanie pobrana z karty płatniczej po zsumowaniu wszystkich przejazdów i system sam wybierze dla pasażera najkorzystniejszą taryfę. Np w przypadku kilku / kilkunastu przejazdów – opłata nie przekroczy wartości biletu 24-godzinnego. Jedyne co musi zrobić pasażer, to zarejestrować wejście i wyjście z pojazdu komunikacji miejskiej,
poprzez przyłożenie zbliżeniowej karty płatniczej, zegarka lub telefonu z uruchomionymi płatnościami do czytnika zbliżeniowych kart w biletomacie. Takie rozwiązanie ma zachęcić mieszkańców aglomeracji do porzucenia własnego środku transportu na rzecz transportu zbiorowego.

Od początku…

PIXEL wyprodukował i zainstalował w pojazdach Białostockiej Komunikacji Miejskiej 255 mobilnych automatów biletowych oraz uruchomił bezgotówkowy system płatności wraz z rozliczeniem za przejazdy w modelu MTT (Mass Transit Transaction) / PaYG (Pay as You Go), dzięki czemu płatność za przejazd ma miejsce po zakończeniu doby rozliczeniowej, po analizie przez system
wielu zmiennych – ilości wejść i wyjść z pojazdu, czasu podróży, różnych stref taryfowych. Rozwiązanie jest atrakcyjną opcją dla podróżujących komunikacją miejską i na pewno zachęca do jeszcze częstszego korzystania z niej. Po pierwsze, przyłożenie karty i rejestracja przejazdu trwa chwilę i nie tamuje potoków pasażerów w pojeździe. Po drugie, potencjalne oszczędności finansowe dla pasażerów z podróżowania transportem miejskim w inteligentnej taryfie to kolejny, ważny argument.

Urząd Miasta w Białymstoku podsumowuje rok pracy biletomatów w mieście i publikuje optymistyczne dane, mówiące o tym, że sprzedaż biletów w automatach biletowych zamontowanych w pojazdach wzrasta pomimo niesprzyjających okoliczności związanych
z pandemią.